ΥΓΕΙΑ


<Code email dada>

Η σχέση της εντερικής χλωρίδας με την μοναξιά και την σοφία

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι η μοναξιά και η σοφία επηρεάζονται από το εντερικό μικροβίωμα. Η μοναξιά και η σοφία ωστόσο, έχουν αντιθετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία. Η μοναξιά έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακές και ανοσοποιητικές δυσλειτουργίες καθώς και με αυξημένες τιμές προ-φλεγμονωδών βιοδεικτών. Από την άλλη, η σοφία, η κοινωνική υποστήριξη και οι κοινωνικές συναναστροφές βελτιώνουν την υγεία και την ευζωία.

Παρά την αρνητική σχέση μεταξύ σοφίας και μοναξιάς, έρευνες στον τομέα της νευροβιολογίας έχουν εντοπίσει σημαντικούς κοινούς γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικροβίωμα του εντέρου. Η ικανότητα του εντερικού μικροβιώματος να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την συμπεριφορά μας και είναι συνυφασμένη με την υγειά αλλά και την ασθένεια. Η σχέση εντερικού μικροβιώματος-εγκεφάλου είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ γαστρεντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος και ρυθμίζεται σε νευρικά, ορμονικά και ανοσολογικά επίπεδα. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα παράγει χημικές ενώσεις που χρησιμεύουν στην κοινωνική επικοινωνία και για αυτό η παρουσία του εντερικού μικροβιώματος είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κοινωνικότητας και κοινωνικών κινήτρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 184 άτομα (28 - 97) ετών, από την περιοχή της Καλιφόρνια. Αρχικά οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά από ερωτηματολόγια που μετρούσαν την μοναξιά, την κατάθλιψη, την σοφία, την συμπόνοια, την κοινωνική στήριξη και την ευζωία. Στην συνέχεια, αναλύσεις της αλληλουχίας 16S rRNA πραγματοποιήθηκαν μέσω λήψης κοπράνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση όχι μόνο συνδέονται αλλά και επηρεάζουν την εντερική χλωρίδα. Χαμηλά επίπεδα μοναξιάς και υψηλά επίπεδα σοφίας, ευσπλαχνίας και κοινωνικής υποστήριξης συνδέονται με υψηλές και ποικιλόμορφες συγκεντρώσεις (α- ποικιλότητας) μικροβιώματος. Αν και ο τρόπος σύνδεσης μικροβιώματος, μοναξιάς και σοφίας δεν είναι ακόμα γνωστός, πιστεύεται ότι χαμηλή παρουσία (α-ποικιλότητας) συνάδει με κακή σωματική και ψυχική υγεία. Και αυτό γιατί η περιορισμένη ποικιλομορφία χλωρίδας στο έντερο είναι άμεσα συνδεδεμένη με σωρεία ασθενειών (καταθλιπτικές διαταραχές, παχυσαρκία και φλεγμονώδης παθήσεις).

Η μεγάλη ποικιλία εντερικών βακτηριδίων συμβάλει στην σταθερότητα και ανθεκτικότητα και προστατεύει από την προσβολή εξωγενών παθογόνων. Ευρήματα έχουν δείξει ότι η μοναξιά αποσταθεροποιεί την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού και την αποδυνάμωσή της ικανότητας αντίστασης κάνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες. Αν και υπήρξαν αμυδρές ενδείξεις για την σχέση μοναξιάς και μικροβιώματος με την ηλικία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες αν και έχουν υψηλότερα επίπεδα σοφίας, είναι πιο ευάλωτες σε παθήσεις εξαιτίας της μοναξιάς που βιώνουν.

Εν κατακλείδι, η μικρή παρουσία ποικιλομορφίας και φυλογενετικού πλούτου του εντερικού μικροβιώματος συνδέεται με αυξημένη αίσθηση μοναξιάς και χαμηλά σοφίας, συμπόνοιας και κοινωνικής στήριξης. Αν αυξηθούν η κοινωνική στήριξη, τα επίπεδα συμπόνοιας και σοφίας τα οποία αποτελούν αντίδοτα της μοναξιάς, τότε η εντερική χλωρίδα θα σταθεροποιηθεί. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η εφαρμογή ψυχοβιοτικών (psychobiotics), θα αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία για την καταπολέμηση συμπεριφορών όπως η αποξένωση και η μοναξιά. Η λήψη Προβιοτικών και Πρεβιοτικών, που μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (που ευθύνεται για το στρες) σε συνδυασμό με συνεδρίες συμπεριφορικών παρεμβάσεων, μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική για τον οργανισμό.

12 Φεβρουαρίου 2021

Nguyen, T. T., Zhang, X., Wu, T. C., Liu, J., Le, C., Tu, X. M. & Jeste, D. V. (2021). Association of Loneliness and Wisdom with Gut Microbial Diversity and Composition: An Exploratory Study. FrontiersinPsychiatry, 12, 395. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.648475

<Code email dada>

Οι επιδράσεις προγράμματος Θεραπείας με Χιούμορ στα επίπεδα άγχους των νοσηλευόμενων στην παιδιατρική πτέρυγα. 

Η ασθένεια και η νοσηλεία είναι πολύ αγχογόνες καταστάσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας. Το χιούμορ, ως θεραπευτική μέθοδος χρησιμοποιείται σε πολλές κλινικές για να μειώνει τα επίπεδα του στρες. Ερευνητές από την Κολομβία, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με χιούμορ σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην παιδιατρική πτέρυγα ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Pereira. Συμμετείχαν συνολικά 306 παιδιά από 2 έως 14 ετών που τύγχαναν νοσηλείας κατά την διάρκεια της έρευνας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις με χιούμορ μείωναν αισθητά τα επίπεδα στρες των παιδιών και υποστηρίζουν την υπόθεση ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική ώστε οι ασθενείς να ανταποκρίνονται καλύτερα στην αγωγή που λαμβάνουν.

Η μελέτη τους διήρκησε έξι μήνες και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση που διήρκησε τρείς μήνες, συμμετείχαν 198 ασθενείς από τους οποίους οι 104 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και οι 94 την πειραματική ομάδα. Επί τρείς μήνες, η πειραματική ομάδα υποβαλλόταν σε διάφορες παρεμβάσεις που έκαναν τα παιδιά να γελάνε και να διασκεδάζουν. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν σε μαγικά κόλπα, μουσική, χορό, κλόουν, θέατρο κτλ και διαρκούσαν 2 έως 3 ώρες. Και από τις δυο ομάδες (πειραματική και ελέγχου), πραγματοποιούνταν καθημερινά λήψη πρωινής σιέλου και καταγράφονταν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε αυτή. Κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης 108 ασθενείς υποβάλλονταν για τρείς μήνες σε παρεμβάσεις χιούμορ και οι μετρήσεις κορτιζόλης πραγματοποιούνταν με την ίδια μέθοδο πριν και μετά την παρέμβαση.

Πέραν των μετρήσεων κορτιζόλης, οι ερευνητές εφάρμοσαν δυο επιπλέον τεχνικές αξιολόγησης. Καθημερινά, το προσωπικό του νοσοκομείου συμπλήρωνε για κάθε παιδί ένα σύντομο ερωτηματολόγιο αναφορικά με το στρες (Parker test). Επιπλέον, κάθε μέρα τα παιδιά καλούνταν να σημειώσουν σε μια εικόνα που παρίστανε 5 προσωπάκια με διαφορετικά συναισθήματα, ποιο πρόσωπο αποτύπωνε καλύτερα την συναισθηματική τους κατάσταση την δεδομένη στιγμή (Weisz test).

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης έδειξαν ότι σε σχέση με τους συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου, οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, υψηλότερη βαθμολογία στη συναισθηματική κατάσταση (Weisz test) και εκδήλωναν λιγότερο στρες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού (Parker test). Κατά την δεύτερη φάση, οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης μειωνόταν εμφανώς μετά από τις παρεμβάσεις χιούμορ και η συναισθηματική κατάσταση των παιδιών (Weisz test) ήταν πολύ καλύτερη. Οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν τη θετική σχέση των παρεμβάσεων χιούμορ με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και ότι οι παρεμβάσεις χιούμορ είναι ικανές να μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο μέτρησης του στρες, μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης ισούνται με μειωμένα επίπεδα στρες και αντίστροφα. Από το ποσοστό συγκέντρωσης κορτιζόλης στην σίελο 30 με 60 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, μπορούμε να εξάγουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Και αυτό γιατί κατά την διάρκεια του πρωινού ξυπνήματος η έκκριση κορτιζόλης είναι γνωστή ως απόκριση αφύπνισης κορτιζόλης (CAR). Η CAR επηρεάζει την διάθεσή μας, τον βαθμό αισιοδοξίας και σχετίζεται με τα επίπεδα χρόνιου ή οξέος στρες. Τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η θεραπεία με χιούμορ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο βιολογικό στρες που αποδεικνύεται από τα επίπεδα της CAR. Τα χαμηλά επίπεδα στρες συμβάλλουν στη καλύτερη ανταπόκριση στις θεραπευτικές μεθόδους και στις αγωγές που συστήνουν οι θεράποντες.

Οι θεραπείες χιούμορ, εκτός του ότι είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα, αποτελούν μια ευεργετική θεραπευτική τεχνική γιατί βοηθάνε και για τα παιδιά αλλά και τους γονείς να διαχειριστούν την ασθένεια. Η αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεων αποδεικνύει την δύναμη και την θεραπευτική ικανότητα του χιούμορ και αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της νοσηλείας.

Effects of a Humor Therapy Program on Stress Levels in Pediatric Inpatients Julio C. Sánchez, Luis F. Echeverri, Manuel J. Londoño, Sergio A. Ochoa, Andrés F. Quiroz, César R. Romero and Joaquín O. Ruiz Hospital Pediatrics January 2017, 7 (1) 46-53; DOI: https://doi.org/10.1542/hpeds.2016-0128

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε